A védőnővel megbeszéltük, hogyan lehet folytatni a szilárd ételek bevezetését a déli főzelékekkel. Mivel a baba az almával már jó barátságot kötött alma-burgonya főzelékkel kezdtük. 3/4 rész reszelt alma és 1/4 rész főtt burgonya lereszelve, kicsit felhígítva a burgonya főzőlevével.
Ezt kapta először délben Bendegúz, és csak utána szopizott. Elvileg ha eléri a 150 ml mennyiséget az elfogyasztott főzelék, akkor már nem kell kipótolni anyatejjel. Nálam inkább az a kérdés, hogy az anyatejet ki kell-e pótolni tápszerrel.
4-5 nap alatt a burgonya arányának el kell érnie az 50 %-ot, és ekkor már más zöldséget is lehet adni a burgonya mellé. A burgonya azonban mindig maradjon meg a felének, mert az laktat igazán. Fokozatosan kell a főzelék állagát is a hígabbról a sűrűbbre átvezetni.
Szóval az adható zöldségek: alma (tudom, gyümölcs), sütőtök, spárgatök, cukkini, patisszon, cékla, brokkoli, sárgarépa, zöldbab, zöldborsó. E két utóbbit csak héj nélkül, átpasszírozva szabad adni a babának. A répát és a sütőtököt pedig legfeljebb 2 egymás követő napon szabad adni, utána 4-5 nap szünetet kell belőlük tartani.
Szóba került a glutén is, a legújabb ajánlás szerint hónapos kor előtt el kell kezdeni adni minimális mennyiségben. A védőnő javaslata a glutén tartalmú babakeksz, melyből fél-egy kekszet kell reszelni az almába. Kérdésemre megtudtam, az is jó, ha egy kávéskanál búzalisztet szárazon, zsiradék nélkül lepirítok, és a főzelékbe keverem.