HTML

Egy ínyenc kismama naplójából

Naplószerű bejegyzések egy kismamától, aki szeret főzni, a férjéről gondoskodni, és bízik abban, hogy hamarosan új taggal bővül a családja.

Friss topikok

  • Astrid Carolina: Szia:) Nagyon örülök,hogy rábukkantam a blogodra.Nagyon tetszik és mindig szivesen térek vissza ho... (2012.05.14. 14:38) Az első NST

Linkblog

A mosható pelenka 1.

2011.06.30. 07:06 Quo usque?

2011. június 30.

Ahogyan nem is olyan régen a babakocsik világának felfedezésére kellett több napot szánnom, úgy most elérkezett a pelenkák univerzumának a meghódítása.

Keservesebb, bonyolultabb, mint gondoltam. Sok időmet igénybe vette, de sikerült összeállítanom egy hatalmas Excel táblát a különböző mosható pelenkákról. Igen, a moshatókról.

Arra elég hamar rájöttem, hogy az eldobható, egyszer használatos pelenkák - bár kényelmesek és gyorsak - egyáltalán nem tesznek jót a babának. Pampers, Libero, Baby Love, Huggies stb.: mind neves márkák, de műanyagból vannak kívül-belül. A vizeletet elvezetik, a székletet jól felfogják, de a baba bőre befülled, kipirosodik, gombásodik, sebesedik ezektől. Aztán jöhet a popsikrém, mely szintén kőolaj-származékokat tartalmaz. Az én generációm is felnőtt textil pelusban, szerintem az lenne a normális, ha a gyermekeknek "joga lenne" az egészséges, jól szellőző popsiburkolathoz.

Igazából anyukám egy elejtett mondata fordította az érdeklődésemet a textilpelenka felé. A rokoni-ismerősi körben három olyan kisgyermek is van, akik a koruk ellenére (3-4 év között) egyszerűen nem hajlandóak leszokni a pelenkáról, és a szüleik közelharc árán sem tudják elérni náluk a szobatisztaságot. Szóval, amikor anyával erről beszélgettünk, megjegyezte, hogy szerinte az sem segített ezeknek a babáknak, hogy szuper erős nedvszívó pelenka van rajtuk napi 24 órában 3-4 éve, mert egyszerűen nem zavarja őket a vizelet, széklet. Mi (a testvérem és én) anno egy idő után szinte téptük le magunkról a textil pelust, ha pisis lett, mert csípte a bőrünket. 

Ezen azért elgondolkodtam. Biztosan sok igazság van ebben a megjegyzésben, a túl jó nedvszívó képességű pelenkák egy idő után "kontraproduktív" hatást érnek el, a kényszerű használatuk elkerülhetetlenné válik. Mert mindegyik ismerős kisgyermek érzi és jelzi is, ha jön a széklet vagy a pisi, de nem hajlandó a bilit vagy a vécét használni erre, csak a pelenkát. És a legrosszabb, hogy van olyan kisgyerek, aki nem engedi, hogy a szülei levegyék róla a teli pelenkát, azaz semmilyen diszkomfort érzése nincs benne.

További adalék, hogy az én bőröm hiperszenzitív, és ha a baba csak egy kicsit is örököl ebből, akkor Isten óvja őt a csinos, modern, trendi, agyonreklámozott, túlárazott egyszer használatos pelenkáktól. Így kezdtem el kutakodni a mosható textil pelenkák után.

Folyt. köv.

Csíkos Carnaroli

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://carnaroli.blog.hu/api/trackback/id/tr733026354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása