HTML

Egy ínyenc kismama naplójából

Naplószerű bejegyzések egy kismamától, aki szeret főzni, a férjéről gondoskodni, és bízik abban, hogy hamarosan új taggal bővül a családja.

Friss topikok

  • Astrid Carolina: Szia:) Nagyon örülök,hogy rábukkantam a blogodra.Nagyon tetszik és mindig szivesen térek vissza ho... (2012.05.14. 14:38) Az első NST

Linkblog

A mosható pelenka 2.

2011.07.05. 09:28 Quo usque?

2011. július 5.

Folytatva a textilpelusokról szóló bejegyzést, röviden összefoglalom, hogy mi mindent sikerült kiderítenem erről az eltitkolt világról. Szóval, a mai mosható pelenkák már új generációt képviselnek azokhoz a "tetra" pelenkákhoz képest, melyekben még mi nőttünk fel.

Felépítését tekintve kétféle mosható pelus van. Az egyik az All In One (AIO), melynél a belső nedvszívó és a külső nedvességzáró réteg egybe van építve. Egy mozdulattal adható a babára, de a vastagsága és eltérő anyagösszetétele miatt lassan szárad. A mosható pelenkák másik másik nagy csoportját azok alkotják, melyek két különálló részt tartalmaznak: a belsőt és a külsőt.

Bővebben a második csoportról. A pelenka tehát áll egyrészt egy belső, jó nedvszívó képességű anyagból, ez általában pamut, kender, bambusz. Fazonját tekintve lehet

- a hagyományos 70x70 cm-es textilpelus, melyet összehajtogatva kell a külső részbe beletenni,

- előre hajtogatott, ún, prefold, mely gyakran külön fülecskéket, zsebeket is tartalmaz, továbbá

- nadrágpelenka, melynek az oldala akár gumis, patentos, tépőzáras is lehet.

A pelenkabelső feladat tehát az, hogy magába szívja a nedvességet és elvezesse azt, azaz a baba bőre ne károsodjék a befülledt, párás műanyag záróréteg alatt. Ahhoz viszont, hogy a gyerek ruhája ne legyen "nedves" (= pisis, kakis), szükséges a pelenkabelső fölé egy külső réteg, mely vízálló, de légáteresztő.

Tehát a külső: vízálló, de légáteresztő. Azaz a párát kiengedi a pelusból, de a folyadékot nem, azaz a baba bőre száraz marad (mivel a belső elvezeti a nedvességet), de a ruhája nem lesz nedves. A külső így lehet ún. PUL, mely egy speciális műanyag, a pórusai akkorák, hogy a levegő molekuláit átengedik, de a víz molekuláit már nem. Lehet a külső természetes gyapjú is, melyet lanolinozni kell.

Szóval a nem AIO pelusokat vagy két részletben adja fel az ember a babára (először betépőzárazom a belsőt jó szorosra, hogy ne folyjék ki semmi, aztán jöhet a külső felhelyezése), vagy némelyik újfajta külsőbe előre bele lehet bújtatni vagy patentozni a belsőt vagy a prefoldot, így gyakorlatilag egy lépésben lehet feladni a pelenkát a babára hasonlóan az AIO típushoz vagy az eldobható pelenkához.

Extra biztonságot nyújt, és szerintem könnyíti a mosást, ha a pelus belsejébe eldobható betétet teszünk, melyet simán le lehet húzni a vécén. Természetesen vannak mosható pamut, flanel, frottír, selyem, kender betétek is, melyek felfogják a "végtermék" jelentős részét.

A tisztításuk egyszerű, először áztatni kell őket zárt vödörben, aztán mosás öblítő nélkül, vasalni tilos a textilpelenkákat. A tapasztaltak szerint a külsőket ritkán kell mosni, az AIO verzió azonban - mivel egybe van építve a belsővel - minden alkalommal teljes egészében kimosandó.

A belső-külső verzió mellett szól, hogy a legtöbb külső több márkájú belsővel is kompatibilis, így ki lehet tapasztalni, hogy melyik külső-belső párosítás a leghatékonyabb, legkényelmesebb a babának. Kezdő szettnek a mosás gyakoriságától függően 3-5 külsőt és 12-20 belsőt ajánlanak.

Az árak elsőre egész borsosnak tűnnek, mivel a kezdő készlet ára 20.000 - 60.000 Ft között is lehet. Mivel a mosható pelusok között is van méretezés (S-M-L-XL), bizonyos időközönként teljesen le kell cserélni a készletet, azaz a szobatisztaságig akár 4 teljes garnitúrát is ki kell fizetni. És a nagyobb méret értelemszerűen drágább is.

Vannak one-size pelusok is, melyek magassága és szélessége állítható, így az újszülött kortól akár három éves korig is használhatók. Értelemszerűen drágábbak, de elég belőlük egy szett. (Bár a neten többen panaszolták, hogy a méretezés nem mindig tökéletes, itt-ott kifolyik a végtermék, és egy 3 kilós újszülöttnek hatalmas popsija lesz a one-size pelusban.)

A kalkulálások szerint azonban a teljes szobatisztaság eléréséig még így is a textilpelenka az olcsóbb, sőt, ha a második, harmadik stb. gyermek is azt használja, akkor meg egyértelműen ez a favorit. Arról nem is beszélve, hogy a textilpelenkás babák többségének egyáltalán nincs szüksége popsikrémre.

Csíkos Carnaroli

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://carnaroli.blog.hu/api/trackback/id/tr493040832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása